Beszámoló felülvizsgálat

Éves beszámoló szerepe a vállalkozások hitelfelvételében

15 bankszakmában eltöltött év alatt meglehetősen sok vállalkozás beszámolóját dolgoztam fel a hitelminősítésük során, ami rengeteg tanulsággal szolgált. Bár gondolhatnánk, hogy egy kisvállalkozás évvégi beszámolójának mindössze a hatályos törvényeknek kell megfelelni, azonban, ha a vállalkozás a működéséhez, fejlesztéseihez banki finanszírozást is igénybe vesz, akkor kiemelt jelentősége van a beszámolók tartalmának.

Miért fontos egy hitelezésre optimalizált beszámoló?

A bankok hiteldöntési előkészületük első lépése, hogy a vállalkozásokat minősítik a beadott éves beszámolók és főkönyvi kivonatok alapján. Ennek a minősítésnek döntő szerepe van a vállalkozás részére nyújtott hitel árazásában, hiszen ezzel mérik fel az ügyfélhez kapcsolódó kockázatok egy részét, vagy akár meghatározhatja, hogy finanszírozzák-e egyáltalán cégünket vagy sem. Az egyik legemlékezetesebb ilyen példa volt, amikor egy vállalkozást nem tudtunk megfinanszírozni, mert működéséből fakadóan nem volt szüksége a készleteinek nyilvántartására, így pedig több mutatószám esetében is a legrosszabb pontot kapta, pedig ha 10 000 Ft készletet kimutatnak a számaik között már megfelelő minősítéssel hitelezhetővé vált volna az adott cég.

Bár lehet jelen pillanatban nincs tervben finanszírozás igénybevétele, azonban azt kell tudni, hogy az idén leadott beszámoló a következő legalább 2 évben meghatározza cégünk hitelfelvételi lehetőségeit, hiszen ez alapján történik a minősítésük.

A hitelintézetek jelentős része a KKV-k számára nyújtott hitelek esetében legtöbbször úgynevezett dobozos termékeket alkalmaznak, amik alapvetően scoring alapon döntenek a hitelezhetőségről, az ügyintézők és a döntéshozók számára kevés mozgásteret biztosítanak, azt is inkább negatív irányba. Keveset tesz hozzá a sikeres hitelfelvételhez, hogy mennyire ígéretes ötlettel érkeztünk, leginkább a puszta számok dominálnak a döntés során, amik pedig a beszámolóból származnak.

A könyvelést nem csak egyféle módon lehet elvégezni?

Azt kell mondanom, hogy szerencsére nem. Minden vállalkozásnak szüksége van egy saját magára szabott számviteli politikára, amiben – leegyszerűsítve – a törvényi keretek között meg kell határoznia, hogy vállalkozása működését hogyan értékeli és hogyan mutatja ki. Amikor a könyvelési szolgáltatásuk elvégzésére a vállalkozások külső könyvelőt alkalmaznak, és a vállalkozás célja ezzel mindössze a törvényi megfelelés, akkor a könyvelő is a lehető legegyszerűbb és legkevésbé munkaigényes, de törvényes megoldásokkal végzi a könyvelést. Ez egyébként teljesen rendben van így, hiszen ezzel alacsonyan tudja tartani a könyvelési díjait, és a vállalkozás is az elvárásainak megfelelő könyvelési szolgáltatást kapta. Azonban a legegyszerűbb módszertan a hitelezési folyamatban komoly akadályokat jelenthet, nem rendelkezik elég részletes adattartalommal vagy éppen KO kritériumokat jelentő adatok maradnak benne, ami ugyan még teljesen törvényes, de kizárja a céget akár 2 évre is a hitelezésből.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Amennyiben a bankunk vállalkozói finanszírozója partner benne, érdemes a beszámolót annak elfogadása előtt felülvizsgáltatni vele. Ha talál benne nem minősítés barát adatot, akkor tudja jelezni és a könyvelővel az iránymutatásoknak megfelelően tudja korrigáltatni azt.

Irodánk is vállalja nem könyvelt ügyfelei részére a beszámoló elfogadás előtti felülvizsgálatát, és a javításhoz kapcsolódó tanácsadást. Így saját megszokott könyvelőjével továbbra is együtt tud működni az igényeinek megfelelően, de bebiztosíthatja magát, hogy a lehetőségekhez képest optimálisabb feltételek mellett tudja majd finanszíroztatni vállalkozását.

A beszámoló felülvizsgálatot sikerdíjas konstrukcióban végezzük, azaz, ha van javítási javaslatunk, csak abban a esetben számlázzuk ki a szolgáltatási díjunkat.

Hogyan működik az előzetes beszámoló felülvizsgálati szolgáltatásunk?

Első lépésként vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti elérhetőségeken. Ezt követően szükséges megküldenie részünkre az elfogadás előtti 2019-re szóló éves beszámolóját. A korábbi évek adatait a közzétett beszámolókból nyerjük ki.

Készítünk Önnek egy részletes dokumentációt a beszámolóból megállapítható jellegzetes mutatószámokról, azok trendjéről, illetve az esetleges KO kritériumokba eső adatokról, majd megfogalmazzuk javaslatainkat a lehetséges módosításokról

Természetesen minden bank minősítése eltér a saját preferenciái szerint, valamint pontozási rendszerük titkos így nem is ismerhetjük, azonban vannak olyan ökölszabályok, melyekkel minden bank előtt valós jó színben tüntethetjük fel vállalkozásunkat, hiszen itt is igaz a mondás: nem elég jónak lenni, annak is kell látszani.

Posted in Könyvelés and tagged , .